[sociallocker id="2525"]
לאחר 50 שנים של אילוף כלבים, ומעל 30 שנים כמאלף כלבים מקצועי יש כמה אמרות שעושות הרבה הגיון אצלי:
1. "כלבים לא יודעים איך להיות טובים אלא אם נראה להם איך".
2. "אתה יוצר את מערכת הערכים של הכלב שלך"
3. "אנשים לא מולידים ילדים רעים – וגם כלבים לא נולדים רעים"
4. "אתה יכול להאכיל, להשקות ולאהוב את הכלב שלך והוא יאהב אותך, אבל הוא יכול באותה מידה לא לכבד אותך"
5. "כלבים יודעים כל מה שאתה יודע והם יודעים מה שאתה לא יודע"
במאמר אציג איך אני מבסס מבנה להקה עם כלב בוגר. זה חשוב במיוחד עבור כלבים שעלולים להיות דומיננטים או אגרסיביים.
המידע שאתה עומד לקרוא הוא הדרך בה אנחנו מציגים כלבים חדשים לבית חדש אצלינו באקדמיית לירברג. זה גם מסביר את הדרך בה השגתי שליטה על כלבים קשוחים, מסוכנים ודומיננטים במיוחד שהיה לי במהלך ה45+ שנים של גידול כלבים, אילוף כלבים ואימון כלבים לעבודת משטרה.
ביסוס מנהיגות להקה אומר אימוץ גישה של מנהיג הלהקה. זה לא אומר להיות אגרסיבי כלפי הכלב שלך, זה לא אומר להפוך אותו על הגב, תיקונים כואבים או צעקות והפחדות. זה אומר לפתח מנהיגות. זה משהו שבעלים של כלב חדש חייב ללמוד איך לעשות.
כל כלב יודע לזהות מנהיג כשהוא בנוכחות של אחד. הוא יכולים לחוש אותו. הם לא צריכים משיכות ברצועה כדי "להשתכנע" בכח. למעשה תיקונים לא ראויים לרוב מביאים כלב שיתסכל על בעליו בזלזול במקום כבוד.
יש אמרה ישנה: "כלבים יודעים מה שאתה יודע, והם יודעים מה שאתה לא יודע". המאמר הזה הולך להסביר לך איך אני מראה לכלב שלי "מה אני יודע". זה גם הולך להסביר איך לבסס אחריות וגבולות במערכת היחסים שאני בונה על הכלב.
המאמר הזה יקבל יותר משמעות אם תפנה כמה דקות ותקרא את המאמר שכתבתי שנקרא "הפילוסופיה שלי ב-אילוף כלבים"
[divide color="#"]
אהבה זה לא מספיק
[divide color="#"]
רוב בעיות ההתנהגות של כלבים נוצרות כתוצאה מטעויות שנעשו ביסודות הבסיסיים של איך מערכת היחסים נבנתה בין הבעלים לכלב.
אני קורא לאלה "טעויות בעבודת הבסיס" ואני מכנה את עבודת הבסיס כ"העבודה שמערבת יצירת מבנה להקה עם כלב חדש"
הרבה אנשים חושבים שלאהוב כלב זה מספיק על מנת ליצור מערכת יחסים טובה. האנשים האלה טועים לגמרי.
אהבה ללא תנאי היא אף פעם לא מספקת. לאהבה יש תנאים וגבולות יחד עם אמון וכבוד הדדי. אלא אם בני אדם יתמודדו עם נושא הכבוד באהבה הם לעולם לא יהיו במערכת יחסים עם כלב בה הוא מסתכל עליהם כמנהיגים.
[divide color="#"]
מה זו "עבודת שטח"?
[divide color="#"]
כשאני מדבר על עבודת שטח, אני לא מדבר על אילוף כלב לבוא אלי או לעשות רגלי או לשבת. אני מדבר על ללמד את הכלב איך אני מתכנן לחיות יחד איתו. אני מדבר על איך אני יוצר מבנה להקה עם הכלב החדש.
הדרך בה אנחנו נוהגים בכלב ביום ביום שלנו ילמד אותו הרבה עליך, על הלהקה שלך ועל החוקים בלהקה שלך.
מתי וכשאני עושה כל דבר עם הכלב שלי – לא משנה עם זה טיפוח, האכלה או אימון – הגישה הכללית שלי כשאני לידו תלמד אותו המון על מערכת היחסים העתידית שלנו.
אני קורא לזה הצעדים הראשונים לביסוס מבנה להקה משפחתי
כשאנחנו מביאים כלב חדש לבית שלנו ההחלטות שאנחנו עושים על איך נחיה עם הכלב והשיטות שנשתמש לאילוף הכלב יש השלכות מרחיקות לכת על איזה סוג של מערכת יחסים תתפתח עם הכלב.
אני אומר לאנשים "אתם אולי לא חושבים על עצמכם כמאמני כלבים, אבל למעשה כל פעם שאנחנו ליד הכלב שלנו אנחנו מלמדים אותו משהו. השאלה היא – אנחנו מלמדים משהו טוב או רע? חלק מהאנשים לא יודעים מה ההבדל. אני מקווה שהמאמר הזה יעזור לאנשים להתחיל ברגל ימין.
[divide color="#"]
הפתרון לרוב בעיות ההתנהגות
[divide color="#"]
הפתרון לכמעט כל בעיות ההתנהגות מונח בשינויים שהבעלים צריך לעשות בדרך החיים בה הוא חי עם הכלב.
שלא כמו אנשים, כלבים חיים בהווה. פסיכולוגים של בני אדם שמים תשומת לב על העבר כדי למצוא תשובות לבעיות עכשיות. זה בסדר (אולי?) עבור בני אדם אבל זו טעות לחשוב שזו הדרך לפתור בעיות כל חיות להקה.
אל תבינו אותי לא נכון, אני לא אומר ששינויים באימונים ובאילוף לא צריכים להיעשות על כלב שעבר ממש באמת התעללות. העובדה היא שהמושג "התעללות" נמצאת בשימוש הרבה יותר מדי פעמים כשמנסים להסביר בעיות התנהגות.
אני תמיד אומר לבעלי כלבים שאני לעולם לא משנה את הפילוסופיה שלי על איך לחיות או לאמן את הכלב רק בגלל שהייתה לו חוויה רעה בעבר.
[divide color="#"]
זה לעולם לא מאוחר מדי
[divide color="#"]
אני רוצה לציין נקודה כאן והיא שאם יש לך כרגע בעיה עם הכלב שלך זה לעולם לא מאוחר מדי לשקול לעשות שינויים בדרך בה אתה חי עם הכלב.
למעשה אם יש לך בעיה זה הכרחי שאתה תעשה את השינויים בגלל שהדרך בה אתה חי עם הכלב נתנה מקום לבעיות אלה להתפתח או להתחזק.
לעולם אל תשכח מה אמרתי: כלבים חיים ברגע ולעולם לא מפספסים דבר. השטות הישנה הזו של "כלב זקן לא לומד תרגילים חדשים" היא פשוטת מידע רע מוטעה וישן.
אז זה לעולם לא מאוחר מדי לשנות את העניינים. זה לעולם לא מאוחר מדי להתחיל לעשות את הדברים בצורה הנכונה. אתה רק צריך את הסבלנות והבטחון ובמה שאתה עושה כדי לתקן את הבעיות.
כדאי לקרוא בנושא את המאמר שלי התיאוריה מאחורי תיקונים באילוף כלבים
[divide color="#"]
לכל אחד יש דעה
[divide color="#"]
תלמד במהירות שלכולם יש דעה על איך לגדל ולאמן את הכלב שלך. אתה רק צריך לשאול את הדוור, הספר או קרובי משפחה איך לפתור בעיות התנהגות של הכלב.
אם תלך לחנות החיות הקרובה ותדבר עם "המומחים" תשמע טונות של עצות סותרות.
הבעיה היא שרוב האנשים (כולל רוב המקצוענים) חסרי מספיק נסיון כדי להציע עצה חזקה על אימון – שלא נדבר על מבנה להקה. התוצאה היא הרבה מידע מוטעה שמועבר מפה לאוזן.
אתה יכול לגשת לאתר שלי ולקרוא את הביוגרפיה והנסיון שאני מביא איתי לשולחן כשאני מדבר על אילוף כלבים.
[divide color="#"]
איזה גזעים צריכים עבודת שטח?
[divide color="#"]
המידע במאמר הזה נוגע לכלבים מכל הגזעים וכל הגילאים.
כל גזע כלבים צריך עבודת שטח טובה. אימון כלבים הוא לא מוכוון גזע. הוא מוכוון טמפרמנט ויצר ספציפיים.
כל כלב צריך לעבור עבודת שטח טובה לא משנה באיזה גיל הכלב, לא משנה איזה גזע, לא משנה אם גדול או קטן, לא משנה מהיכן הגיע ומה הרקע שלו, ולבסוף לא משנה מה רמת האילוף הנוכחית שלו.
תרגילי עבודת שטח גם מביאים לבעלי כלבים עם הרבה יותר בטחון עם כלביהם. למעשה יש אמרה שאני נוהג להשתמש "יותר עבודת שטח, יותר נסיון, יותר בטחון שלנוהג כלבים יהיה"
[divide color="#"]
הרבה כלבים שהצילו הם בעלי טמפרמנט בעייתי
[divide color="#"]
הרבה אנשים שהצילו כלבים נאמר להם שהכלב שלהם עבר התעללות, כשלמעשה זה לא המקרה. הרבה, הרבה, הרבה, כלבים מגיעים להסגרים הם בעלי טמפרמנט בעייתי או כי הכלבים חיו בבית שלא היה בו מבנה להקה בריא.
זה חשוב לזכור שכלבים עם טמפרמנט בעייתי הם גם כלבים עם יצרים. הם רק מגיבים ליצר הלהקה שבהם בצורה שונה מכלבי בית שמסתגלים כראוי.
למעשה, כלבים עם טמפרמנט בעייתי צריכים לרוב מבנה להקה יציב ואימונים הרבה יותר מכלבים רגילים.
אני חייב לציין את הנקודה שהרבה כלבים עם טמפרמנט בעייתי – זה כתוצאה מאנשים שהתייחסו לכלבים שלהם כמו בני אדם או ילדים במקום כמו חיות להקה וחברי להקה משפחתית. זה גורם להמון בעיות.
הרבה אנשים "חוזרים לעצמם" כשהם קולטים שהכלב פיתח בעיות דומיננטיות רציניות. אחרים פשוט שולחים את הכלב להסגרים או עמותות, או גרוע מזה מרדימים אותו.
[divide color="#"]
השבועות הראשונים
[divide color="#"]
כשאני מביא כלב בוגר חדש לבית שלי, אני מבודד אותו חברתית לתקופה של זמן. לכלבים מסוימים זה יכול להיות כמה ימים לאחרים שבועות.
בידוד חברתי אומר שאני דואג לצרכים הבסיסיים שלו: אוכל,מים, הליכות ומקום שינה נקי, אבל שום דבר מעבר. אני לא מלטף את הכלב. אני לא משחק עם הכלב. אני לא מדבר עם הכלב המתוק שלי. אני מתנהג כאילו הוא לא שם. אני אדיש אליו.
במהלך הבידוד החברתי הזמן היחיד שאני מוציא את הכלב מהכלוב לבית הוא לפני יציאה.
אני צריך להגיד שזה לא מה שאני עושה עם גורים. כתבתי מאמר על סוציאליזציה לגורים שבו אני מפרט על גורים. אתה תראה שהעקרונות דומים אבל יש הבדלים חשובים. המאמר הזה מוכוון ישירות לכלבים בוגרים.
[divide color="#"]
תמיד עם רצועה
[divide color="#"]
ברגע שאני נתן לכלב לצאת מחות לכלוב אני מחבר אותו לרצועה כדי שהוא לגמרי תחת שליטה. בזמן הזה אני לא נותן לא להיות חופשי אף פעם – אפילו לא כשאני לוקח אותו מהכלוב לדלת.
כהזמן יבוא אני כן אתן יותר זמן מחוץ לכלוב, אבל תמיד עם רצועה. אני אני צופה בטלויזיה הוא איתי עם רצועה ליד הרגליים. אם אני עובד על המחשב הוא עם רצועה קשור לשולחן. אין לו חופש לרוץ בבית לפחות כמה חודשים.
למעשה כשכלב מתחיל להתנהג לא טוב בבית (לועס או משתין לסימון) הוא צריך לחזור לכלוב ולהשאר על הרצועה כשהוא בתוך הביתה. להיות חופשי בתוך הביתה זו זכות להרוויח. בעלי כלבים שוכחים זאת.
זה נהיה ברור כשמש לכלב שאני לגמרי בשליטה על חייו וסביבתו. אני לא יודע להדגיש מספיק כמה זה חשוב למבנה הלהקה.
אני לא צריך לתת תיקון אחד במהלך כל התקופה שבה הכלב מבין שאני האדם שבשליטה על חייו.
בזמן שאימון רשמי עם כלב בוגר יתחיל רק כמה שבועות או חודש יש הרבה שהכלב יכול ללמוד במהלך הזמן הזה.
הכלב צריך ללמוד שזה הבית החדש שלו, וזה מנהיג הלהקה החדש שלו. אני רוצה להתחיל עם תהליך הבונדינג (היקשרות) לפני שאני מוציא אותו לאימוני משמעת.
השארת הכלב על רצועה ושליטה בכל אספקט בחייו נותן לי את ההזדמנות להראות לו שאני הוגן ואני לא נותן תיקונים ללא אזהרה. ללמוד להיות עקבי והוגן הולך דרך ארוכה כשזה נוגע לכבוד הדדי במערכת יחסים.
במהלך התקופה ההתחלתית הזו אני לעולם אדחוף את עצמי לתוך חייו של כלב בוגר. למעשה, אני עושה כל מה שאני יכול כדי להיות אדיש לכלב. אני נותן לכלב להרגיש כאילו לא אכפת לי ממנו. אני מתנהג כאילו לקחת אותו החוצה זו עבודה ואני מעדיף להיות בהוואי מאשר לבלות איתו את הזמן. המטרה שלי היא ללמד אותו שהוא צריך "לזכות בחיבה ובכבוד שלי"
אז במהלך השבועות הראשונים אני דואג לכלב על ידי האכלה, השקייה והליכות אבל אני לא הולך ומתחיל להתמרח ולהתשגע ממתיקות מהיצור החמוד והשגע החדש שלי. כשאני לוקח אותו להליכה אני לא משחק איתו – אני פשוט הולך איתו ומחזיר אותו לכלוב.
הכלב חש באדישות ממני. כלבים יודעים שמנהיגים הם אדישים. לא תראה זאב אלפא רץ ומשתגע ומתנהג כמו גור מאושר ליד חברי הלהקה שלו.
עם גורים זה כמובן שונה.
[divide color="#"]
כלוב לכלבים
[divide color="#"]
אם אתה הולך לעשות עבודת שטח על הכלב שלך הדרך הכי קלה לעשות את זה היא בעזרת כלוב לכלבים.
אם המטרה שלך היא שיהיה לך כלב בית, הוא צריך להתחיל את חייו בבית בכלוב. הרבה כלבים לא יאהבו זאת בהתחלה אבל ילמדו לקבל זאת.
אנחנו שומרים על קערת עם חטיפים טבעיים לגמרי ליד הכלוב. כל פעם שאני מבקש מהכלב להכנס לכלוב אני זורק כמה חטיפים פנימה. אני גם חושב שצריך להאכיל אותו בתוך הכלוב.
יש כלבים שיקימו גיהנום כששמים אותם בהתחלה בכלוב. אם נתן להם צעצוע מיוחד ממולא באוכל או עצם זה ירגיע אותם.
לשים סדין על הכלוב, ככה שהכלב לא רואה כלום גם עוזר. צעקות ולהכות את הכלב לא יעשו כלום אבל יעלו את החרדשה שלו ויאשרו לו שלהיות בכלוב זה דבר רע.
השורה התחתונה היא שכמה שכלב יותר נובח ככה הוא צריך להשאר יותר זמן בכלוב. אפשר לקרוא עוד במאמר
[divide color="#"]
איזה סוג של כלוב?
[divide color="#"]
אני אוהב להשתמש בכלוב פלסטיק עם פתחי אוורור. הם שומרים על השיער בפנים יותר טוב מכלוב רשת.
[divide color="#"]
ליטוף או שיבוח כלב חדש
[divide color="#"]
בתקופת הבידוד החברתי אני לעולם לא מלטף את הכלב החדש שלי. לאחר מכן אני מלטף אותו אבל רק אם הוא עשה משהו שביקשתי ואני לא מגזים עם זה.
אני גם נזהר מתי אני מלטף אותו ועל מה אני מלטף אותו. במלים אחרות אני לא פשוט ניגש אליו ומתחיל ללטף אותו ככה סתם.
הכלב צריך לעשות משהו כדי לקבל מילה טובה או ליטוף על הראש. הוא חייב לשבת, או לחכות כשאני אומר לו ליד הדלת או מחוץ לחדר ואז אני מלטף אותו.
תלטף את הכלב שלך רק בתנאים שלך – לעולם לא כשהכלב רוצה ליטוף
מה שאני לא עושה הוא מלטף את הכלב כשהוא רוצה ליטוף. אם הכלב בא אלי ומנסה לדחוף את הראש שלו מתחת ליד שלי בנסיון לקבל ליטוף אני מרים עליו את הקול ושולח אותו ממני. אם זה כלב דומיננטי אני מתעלם ומתנהג כאילו הוא לא שם.
דרישה לליטוף על ידי כלב בוגר הוא סימן לדומיננטיות. הכלב לעולם לא מחליט מתי הוא מקבל ליטוף – מנהיג הלהקה קובע החלטות כאלה.
זה עניין בעל חשיבות רבה בכל הקשור למבנה להקה. זכר האלפא בלהקה הולך לחברי להקה אחרים ומצפה שיטפחו וילטפו אותו.
[divide color="#"]
לשחק עם הכלב שלי
[divide color="#"]
בהמשך לרעיון של להיות אדיוש לכלב במהלך השבועות הראשונים. אני לא משחק איתחו בהתחלה. משחק זה הישג נרכש שאני משהה תקופה מסוימת. זה משמעותי יותר לכלב כשאני בסופו של דבר כן משחק איתו.
אני לא נותן לכלבים חדשים צעצועים. דבר ראשון אני רוצה שהעיניים שלהם יהיו עלי. אני רוצה שיסתכלו על ההליכות איתי כההנאות שלהם בחיים.
צעצועים יכולים להצית אגרסיביות. מכיוון שאני לא רוצה לריב עם הכלב כדי לקחת את הצעצוע שלי בחזרה אני פשוט לא נותו לכלב חדש צעצועים.
יש לי פילוסופיה לגבי הצורך להלחם בכלב שלי בנושא דומיננטיות כזה או אחר. זה אומר שאני לעולם לא מתחיל לריב עם כלב שאני עלול להפסיד. אם יותר אנישם ילכו אחר החוק הזה אני חושב שיהיו הרבה פחות נשיכות במדינה.
כשאני בסופו של דבר מאשר לכלב צעצוע אני מלמד אותו שכל הצעצועים הם הצעצועים שלי ואני מרשה לו לשחק עם הצעצועים שלי. בסוף זמן המשחק אני לוקח את הצעצועים שלי בחזרה ומחביא אותם. הדרך שבה אני עושה את זה הוא למאמר אחר.
כרגע זה חשוב לשים לב שלעולם לא תמצא אצלי סל מלא צעצועים בבית. אנחנו שומרים את הצעצועים ב"תיק האימון" שלנו. שזה משהו שאני ממליץ לכל בעל כלבים.
כל משחק עם הכלב שלי תמיד נעשה כשהכלב עם רצועה ארוכה. הכלב אף פעם לא חופשי לברוח ממני. אם הוא יהיה רצועה זה יהיה נגד הרעיון שאני שולט על 100% מחופש התנועה שלו.
עם הזמן אנחנו נקצר את הרצועה ונעבוד צמוד יותר ויותר, עד שלפחות אצלינו במשפחה עובדים עם קולר חשמלי והכלב חופשי.
[divide color="#"]
ליטופים מהמשפחה ומשחקים עם הכלב החדש
[divide color="#"]
זה אולי יציק לאנשים שרוצים כלב משפחתי אבל העבודה היא שבהתחלה אני לעולם לא אתן לשאר חברי המשפחה ללטף או לשחק עם הכלב החדש.
המטרה העיקרית שלי היא להקים להקה משפחתית. אני יכול לעשות זאת הכי טוב על ידי ביסוס מעמדי כמנהיג הלהקה. ברגע שזה נעשה אני יכול בקלות לקבוע את המעמד של שאר חברי הלהקה (מבוגרים, ילדים, כלבים)