ממצאים ראשוניים של פרויקט מחקר P.A.C.K. למען ילדי ADHD
הפרעת קשב וריכוז הנה בעיה המשבשת חייהם של רבים בחברה המודרנית, והפתרון האולטימטיבי המוצע בברירת מחדל הנו הפניה לטיפול התרופתי. ברגע שילד אובחן כסובל מהפרעת ADHD, הבאה לידי ביטוי בחוסר יכולת להתרכז ו/או בהיפראקטיביות, לרוב הוא יקבל תכשיר תרופתי, שיחליש ויצמצם את הסימפטומים. אך חשוב שלא נשלה את עצמינו במחשבה שהפתרון התרופתי מהווה מענה כולל למצב שממנו סובל הילד, מכיוון שעל אף החלשת הסימפטומים, הליקוי התפקודי והרגשי נותר בעינו, וזאת בשל חוסר מוטיבציה, חוסר שליטה בכעסים ואי התמודדות עם תסכול, שגורמים לדחייה על ידי ילדים אחרים ולבעיות חברתיות אחרות. על כן קיים עניין גובר בקרב משפחות, מטפלים קליניים ואנשי חינוך בפיתוח שיטות התערבות טיפוליות לא תרופתיות המיועדות לשפר תפקוד חברתי ותעסוקתי.
קבוצת חוקרים מאוניברסיטת קליפורניה ייסדה פרויקט שבמסגרתו ניתן היה להעריך השפעה של התערבות טיפולית התנהגותית בעזרת כלבים, פרויקט שתוכנן למשך 12 שבועות. ההתערבות נועדה לילדים בעלי הפרעת קשב וריכוז, כאשר הניסוי נעשה בשני מסלולים, אחד בהשתתפותם של כלבים מאומנים והשני ללא הכלבים. בשתי הקבוצות נצפתה החלשה בסימפטומים של ADHD, ונצפו תוצאות זהות בשיפור יכולות חברתיות והתנהגותיות. אך החל מהשבוע הרביעי נרשמו הישגים גדולים באופן משמעותי בקבוצה שעבדה במסלול עם הכלבים. הילדים הפגינו שיפור ניכר ביכולות ריסון ושליטה עצמית, ריכוז ותשומת לב. בהתבסס על ממצאים אלה ניתן לטעון שהתערבות בעזרת כלבים עשויה להוות אסטרטגיה חדשה שתגביר את היעילות של השיטות המסורתיות של הטיפול הלא תרופתי הניתן לילדים עם ADHD. אם אכן ייושם שימוש באסטרטגיה זו ניתן יהיה להגביר את העזרה לילדים עם הפרעות קשב בהתמודדות עם קשיים חברתיים ולימודיים וכן לשפר את הטיפול התרופתי או להימנע ממנו כלל.
הכתבה מבוססת על מאמר של Sabrina E. B. Schuck et.al. מתוך כתב העת
“Journal of Attention Disorders”, 19(2) (2015), Canine-assisted therapy for children with ADHD: preliminary findings from the Positive Assertive Cooperative Kids Study.