נושא המחקר: השפעת טיפול בעזרת כלבים על ילדים מהקשת האוטיסטית
הנחות יסוד:
טיפול בעזרת כלבים מבוסס על מס' הנחות אודות אופי הספקטרום האוטיסטי:
ילדים על הקשת האוטיסטית נוטים לפתח אנטגוניזם כלפי התערבויות טיפולית קונבנציונליות.
כלבים לרוב לא מצטיירים בעיני אנשים אל הקשת האוטיסטית כהליך טיפולי חודרני ועל כן ההתנגדות שלהם להתערבות בעולמם מצד הכלב פוחתת.
צורות טיפול מוכרות עליהן מבוססת צורת הטיפול בעזרת כלבים:
"הצפה חושית"- בשיטה זו נחשף הילד לגירויים חזקים בכל החושים עד שרמת הרגישות אליהם יורדת. הטיפול באמצעות הכלבים בנוי על עקרון דומה. הכלב דורש תשומת לב, קופץ, רץ, מתחכך, מלקק – ובכך מעלה את רמת הגירוי. התהליך נעשה בהדרגה ובאיטיות, ע"י כלבים שונים ומשימות שונות, שבסופו אנו צופים כי הילדים ירכשו יכולת התמודדות טובה יותר עם הגירויים הסביבתיים.
צורת הטיפול DIR, המכונה גם "floor time", מבוססת על עקרון של טיפוח מוטיבציה לתקשורת דרך שימוש במשחק או דרך התחברות לתחומי עניין של המטופל. לאחר יצירת מכנה משותף קיימת הרחבה הדרגתית של מעגלי התקשורת, תוך מתן דגש על רצון אישי ומוטיבציה. טיפול בעזרת כלבים דומה לעקרון זה ביכולתם של הכלבים להוות נושא משותף ונקודת חיבור בין הילד לעולם סביבו מתוך עניין ורצון אישי.
התהליך הטיפולי באמצעות כלבים:
הטיפול דורש סבלנות ומעבר שלבים איטי. כשבכל שלב מעלים את רמת הגירויים החיצוניים ואת המטלות שעל הילדים. בשלב הראשון הילדים שוהים במחיצת הכלבים בצורה מרגיעה ובטוחה, מאוחר יותר הם מטיילים עם הכלב ויוצרים קשר תוך כדי התנועה המקבילה ואחיזת הרצועה. הטיפול מכיל תקשורת פיזית של מגע וליטוף הכלב תוך לימוד חלקי גוף, הצבעה, תהליך של שאלות ותשובות הקשורות בכלב ועוד.
השלב השני בטיפול הוא למידת עקרונות של אילוף כלבים כבסיס לרכישת מיומנויות בסיסיות של תקשורת. כלומר, כדי לקבל תגובה נכונה מהכלב על הילד לתת את הפקודה בצורה הנכונה. נושא זה משמש ליצירת בסיס של תקשורת בלתי מילולית, כמו הצבעה, בקשות דרך הבעות פנים, משחק משותף ועוד. החשיבות של יכולות תקשורת בלתי מילולית היא קריטית להתפתחות בריאה בהמשך. תקשורת זו מהווה את אבן היסוד והקרקע לבניית יכולות שפתיות – מילוליות. בלעדיה היכולת המילולית הנלמדת בהמשך נעשית ללא תוכן רגשי או התכוונות אישית.
מטרות המחקר:
לבחון את השפעת הטיפול על רמות החרדה בקרב האוכלוסייה האוטיסטית
לבחון את השפעת הטיפול על מיומנויות תקשורת מילוליות ובלתי מילוליות במסגרת הטיפול.
לבחון האם המיומנויות שנרכשו במהלך הטיפול עם הכלבים מיושמות מחוץ למסגרת הטיפולית
לבחון השפעת הטיפול על הביטחון העצמי של המטופל
שיטת המחקר:
המחקר יתבצע במסגרת טיפול בעזרת כלבים שיערך ב-6 גני ילדי PDD של החינוך המיוחד. גילאי הילדים הם 3-6.סה"כ ישתתפו במחקר כ-30 ילדים על הקשת האוטיסטית, אשר יעברו את הטיפול פעם בשבוע במשך 45 דקות, לאורך שנה קלנדרית.
שיטות איסוף נתונים:
שאלונים שימולאו בכל מפגש ע"י החוקר, הצוות החינוכי במסגרות, ע"י הורי הילדים והצוות הטיפולי.
צילום וידיאו של התהליך הטיפולי וניתוחו.
תהליך בקרת המחקר:
במהלך המחקר, ב – 3 נקודות זמן, יערכו סיכומי ביניים של המחקר ביחס למטרות והשערות המחקר, ויבוצעו עדכונים בכלי המחקר (שאלונים וצילום וידאו), על מנת למקד את השיטות לאיסוף הנתונים.
