מחקר: כלבים מזהים פנים של בני אדם באזור מיוחד במוח

שיתוף ב facebook
שיתוף ב google
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin

לכלבים יש אזור מיוחד במוח שאחרי על לזהות פנים, מוצא מחקר חדש.PeerJ מפרסם מחקר, אשר מספק את ההוכחה הראשונה עבור אזור מזהה פנים באזור הtemporal cortex אצל כלבים.

"הממצאים שלנו מראים שלכלבים יש יכולת מובנית לעבד פנים במוח, יכולת שלפני כן הוכחה רק אצל בני אדם וקופי אדם" אומר גרגורי ברנס, חוקר מוח באוניברסיטת אמורי והכותב הראשי של המחקר.

הציוד הנוירולוגי הזה שנועד לזהות פנים מציע שהיכולת הזאת היא מובנית אצל כלבים דרך אבולוציה קוגנטיבית, אומר ברנס, ויכול להסביר את הרגישות הבלתי רגילה של כלבים לסימנים חברתיים של בני אדם.

ברנס אומר בראש הDog Project במחלקת הפסיכולוגיה באוניברסיטת אמורי, אשר חוקרת שאלות אבולוציוניות הסובבות סביב החבר הטוב והוותיק ביותר של האדם. הפרוייקט היה הראשון לאמן כלבים להכנס מרצון למכשיר fMRI ולהשאר ללא תזוזה במהלך הסריקה, ללא שום כפייה או חומרי הרדמה.

במחקר קודם, הDog Project זיהו את אזור הcaduate במוח של כלבים כהאזור שאחראי על התענוג או שבח (reward). הם גם הראו איך האזור הזה במוח של כלבים מגיב חזק יותר לריחות מוכרים של בני אדם מאשר של בני אדם זרים, או אפילו כלבים מוכרים.

במחקר הנוכחי, החוקרים התמקדו על איך כלבים הגיבו לפרצופים לעומת אובייקטים רגילים. "כלבים הם ללא ספק יצורים חברתיים ביותר" אומר ברנס, "אז זה הגיוני שהם יגיבו לפרצופים. רצינו לדעת אם זה תגובה נלמדת או תורשתית"

המחקר עירב כלבים שצפו גם בתמונות סטטיות וסרטוני וידאו במסך במהלך סריקת fMRI. זה היה ניסוי מאתגר במיוחד מכוון שכלבים בדרך כלל לא שמים לב לאובייקטים דו מימדיים כמו מסך והיינו צריכים לאמן אותם שישימו לב למסך.

החולשה של המחקר היה המדגם הקטן. רק שש כלבים מתוך 8 שנרשמו למחקר היו מסוגלים לבהות לפחות 30 שניות על התמונות כדי שנעמוד בקריטריון הניסויי.

התוצאות היו ברורות, עבור 6 הנסיינים שהצליחו לסיים את המחקר. אזור באונה הטמפורלית הגיב בצורה משמעותית יותר לסרטים עם פרצופים של בני אדם מאשר לסרטים של חפצים יום יומיים. אותו אזור הגיב באותה דרך לתמונות עם פנים של בני אדם ושל כלבים, שוב הרבה יותר משמעותית מאשר לתמונות של חפצים יום יומיים.

את התגובה של הכלבים ל-פנים הייתה נלמדת – על ידי קישור בין פנים של בן אדם לאוכל, לדוגמה – היינו מצפים לראות תגובה במערכת התענוג במוח, אבל זה לא היה המקרה, אומר ברנס.

מחקר אחר, לפני כמה עשרות שנים, מצא כמה נוירונים שקשורים ל-פנים אצל כבשים.

"המחקר הזה זיהה רק כמה תאים שרגישים ל-פנים ולא אזור שלם בקורטקס" אומר דניאל דילקס, עוזר פרופסור באוניברסיטת אמורי במחלקה לפסיכולוגיה.

לבני אדם יש לפחות 3 אזורים שאחראים על עיבוד פנים במוח "אנחנו יכולים לצפות איזה אזורים ידלקו אצלך במוח בזמן שאתה מסתכל על פנים" אומר דילקס, "זה דבר אמין ביותר אצל בני אדם"

היפותזה אחת היא שזיהוי פנים הוא דבר חשוב אצל כל יצור חברתי

"כלבים שיתפו פעולה עם בני אדם יותר זמן מכל בעל חיים אחר" אומר דילקס, "הם חברותיים בצורה יוצאת דופן, לא רק עם חברים אחרים בלהקה, אלא גם עם מינים אחרים. הבנה עמוקה יותר של תהליכי הקוגניציה ותפיסה יכולים לעזור לנו להבין יותר תהליכים חברתיים ותפיסתיים בכללי.

עקבו אחרינו

הירשמו לרשימת התפוצה לקבל עדכונים

תרמו לנו!

תרמו לנו עכשיו על מנת לעשות דברים טובים

תעזרו לנו לעזור לכלבים שיעזרו לכם