במקום פסיכיאטר – קבע פגישה עם כלב

שיתוף ב facebook
שיתוף ב google
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin

כתבה מתוך ה TIMES

הגידול בתחום טיפול בעזרת כלבים יכול אולי לנבא שבקרוב חברו הטוב של האדם יהיה גם התרופה הטובה ביותר שלו.

במהלך מפגש טיפול זוגי, התרפיסטית אלן ווינסטון מלייקווד קולורדו, הביאה איתו את העוזרת שלו, סשה, שבמקרה היא כלב.

הזוג התמודד עם בעיות התנהגות של הילד שלהם ומעל זה הם היו בתהליך גרושים. "הפירוד היה רחוק מידידותי, והיה הרבה כאב וכעס מסביב", אומרת ווינסטון. "ההורים התמודדו עם קיום שיחה מתורבתת וזה הרבה פעמים התגלגל לצעקות, ואז דמעות אצל שני הצדדים".

במהלך הטיפולים, הזוג היה יושב בצדדים מנוגדים של הספה. סשה הייתה קופצת באמצע, מתכרבלת ונרדמת. שני הצדדים היו מלטפים אותה במהלך רגעים קשים, זה עזר להם להרגע. עדיין, הם המשיכו להיות עצבניים, לפעמים הפכו את המפגש הטיפולי לזירת צרחות. כשזה קרה, סשה במהרה הייתה קמה והולכת לכיוון הדלת. ווינסטון השתמשה ברגעים האלה בשביל לימוד.

"שוחחנו על האם זו הדרך שבה הם יוצרים קשר באופן קבוע, הילדים שלהם כנראה קולטים את זה וזה משפיע מאוד על המצב רוח שלהם ובעקבות זאת גם יש בעיות התנהגות (Acting out). זו הייתה אחת מהפעמים הראשונות שהם התחילו להבין איך הילדים שלהם מושפעים מהיחסים שלהם"

הטיפול הזוגי של ווינסטון הוא אחד הדרכים בהם טיפול בעזרת כלבים משתנה. טיפול בעזרת כלבים או בעלי חיים יכול להיות שונה מכלבי סיוע שעוזרים למישהו שמתמודד עם חרדה או דכאון.  אלא מסווגים כחיות הנותנות תמיכה רגשית. מצד שני בעלי חיים טיפוליים, נועדו להיות בשימוש אצל אנשי מקצוע בפגישות טיפוליות. למרות שהאיגוד הפסיכולוגי האמריקאי והאיגוד הפסיכיאטרי האמריקאי לא מביעים שום עמדה רשמית בנושא, יש עדויות שאנשי מקצוע ואנשים פרטיים חוקרים ובודקים את הנושא. בעלי חיים מופיעים בכל מיני מקומות, חדרי מיון, בתי כלא, פנימיות לנערים בסיכון,, בתי אבות ולמרבה ההפתעה, אצל הפסיכולוג. אין מספרים רשמיים עדין, אבל העמותה הגדולה ביותר העוסקת בנושא בארה"ב, אומרת שיש דיווחים על מעל מליון אינטראקציות רשומות בין בעלי חיים ומטופלים בשנה האחרונה. המספר הזה כולל את כל סוגי הטיפולים.

קתרין קימברלי, ראש ארגון HumAnima CIC, העוסק בטיפול בעזרת כלבים באנגליה, מביאה איתה לטיפולים את הכלב שלה פלוסי, גם למפגשי אחד על אחד וגם למפגשים קבוצתיים, כדי לעודד אנשים עם דכאון, בעיות התנהגות או אפילו הפרעות נפשיות כמו פוסט טראומה. "כלבים יכולים לשמש כזרז חברתי. בסיטואציות מסוימות הם מעודדים אנשים ליצור קשר אחד עם השני" אומרת קיבלי. "זה מרים את המצב רוח ועוזר לאנשים להרגיש טוב יותר"

קימבלי מצאה שהמטופלים שלה מרגישים יותר בנוח לדבר איתה כאשר הם עסוקים פיזית. "אם מישהו מדבר, הם יכולים אולי לטופף עם הרגל או להזיז את היד. יש להם אנרגיה שהם רוצים להוציא, ואין להם איפה. אז עם הכלבה שלי פלוסי נמצאת, הרבה יותר קל להם ללטף אותה"

בעל חיים טיפולי יכול גם לכשר במערכות יחסים בין מטפל למטופל. "אתה מתעסק ברגשות עוצמתיים מאוד, אבל אתה לא יכול לחבק את המטופל" אומרת קימברלי, "עם כלב נוכח, הצורך הזה מקבל מענה"

מחקר חדש מאשר את ההשפעות המועילות של בעלי חיים על אנשים. מחקר מ2009 מצא שילדים בגן עם צרכים מיוחדים היו מסוגלים לבצע טוב יותר משימות אם הם היו ביחד עם כלב פודל מאולף מאשר כאשר הם היו לבד או עם בובת כלב. מחקר אחר הראה שבעלי חיים הם מעודדים חיברות: אנשים נוטים לתת יותר אמון כאשר הם בסביבת בעל חיים, ואנשים נוטים לדבר יותר ליד זרים. בעלי חיים יכולים גם להוריד את רמת החרדה אצל בן אדם. "אתה יכול לראות שינויים פיסיולוגיים אצל בן אדם שנמצא ליד בעלי חיים" אומרת שריל פייפ פרופסור לאנתרוזאולוגיה.

כמובן, יש אנשים מסוימים שלא מגיבים טוב לבעלי חיים בפגישות שלהם ומטפלים צריכים לזהות ולהבדיל בין אלה שמקבלים תועלת מהעניין ואלה שלא. וגם לא כל בעל חיים מתאים לכל אחד. בעלי חיים טיפוליים בדרך כלל טובים יותר כאשר הם מבוגרים יותר ויש להם קצת נסיון. אין כללים מוגדרים באימון בעלי חיים לטיפול ולהרבה קבוצות יש את הדרך שלהם. קימבלי מבטיחה שהבעלי חיים שלה עברו סוציאליזציה ויכולים להגיב כראוי בסיטואציות שונות.

אבל, מזהירה פייפ, בעל חיים טיפולי צריך להחשב כשותף יותר מאשר ככלי. "אנחנו חייבים להבטיח שהבעל חיים שמח והוא מקבל את המקום להיות פשוט בעל חיים ולא איזה כלי"

"התחום עדיין נמצא בחיתוליו, אבל המידע מתחיל להיערם והוא נראה ממש מבטיח מבחינת היעילות שלו" חברו הטוב של האדם זה נראה, הוא גם התרופה הכי טובה שלו

 

עקבו אחרינו

הירשמו לרשימת התפוצה לקבל עדכונים

תרמו לנו!

תרמו לנו עכשיו על מנת לעשות דברים טובים

תעזרו לנו לעזור לכלבים שיעזרו לכם